Matka Nürnbergiin alkoi lauantaiaamuna klo 8.30. Muutaman tunnin junamatka sai perseen puutumaan aika hyvääsesti, vaikka Münchenissä oli pikaanen junan vaihto. Ja maines kyllä masentaa, ku vettä tuli taivaan täydeltä. Mutta ei lannistuttu! Sateenvarjot vain esiin ja kohti kauan odotettua reissua! Kävelymatka Nürnbergin rautatieasemalta hostelille tuntui tolkuttoman pitkältä, mutta kun perille päästiin, niin ei voinu valittaa. Hostelli nimittäin oli kauniilla kukkulalla, josta oli vain kivenheitto keskustaan. Kämpätki oli tosi siistit eikä kuuden hengen kimppahuone hyvällä porukalla tuntunu yhtään huonolta vaihtoehdolta!

Sitten oli vuorossa tutustumista itse kaupunkiin. Pientä kiirettä siinä sitte piti, ku yllättäen espanjalaisia sai vähä odotella. Mihinkäs sitä kiire valmiis maailmas? Mutta kun turistiopas odottaa ja syödäkki pitäis. No, syöminen sitte jäi ja edessä oli 2,5 tunnin turistikierros kylmässä ja sateisessa Nürnbergissä, kävellen ja nälkäisenä. Great! Kylmänälkäväsy-yhdistelmä karsi ehkä hieman keskittymispotentiaalia turistikierroksella, mutta täytyy sanoa, että on taas vähä viisaampi tommosen kierroksen jälkeen! Selvis siinä, et hostellin vieressä oli historiallinen linnake! Kun kierros sitte vihdoinkin loppu, kaikki ryntäs lähimpään ravintolaan lämmittelemään ja syömään. Kyllä voi ihminen tulla onnelliseksi lämpöisestä ruuasta! Kaikki oli hymy korvis koko illan, ku sai aamupalan jälkeen vähä ruokaa nassuun! Illalla oli ohjelmas tutustumista yöelämään. Pientä haastetta oli löytää mukava menomesta ja lopulta päädyttiin aika isohkoon kellaripubiin. Ilta sujui rattoisasti, mutta seuraavana aamuna herätys oli jo klo 7, joten ihan täydellä liekillä ei voinu juhlistaa iltaa Nürnbergissä.

Aamu lähti hyvin käyntiin tuhdilla aamupalalla. Huoneiden luovutus ja matkatavarat rautatieaseman säilytyslokeroihin. Sitten suunta ratikalla (linja 9, Doku-Centrum) kohti Reichsparteigeländeä, jossa siis NSPAD piti vuosittain puoluepäiviä (Nazi Party Rallies) vuosina 1923-1938. Ensimmäiseksi kierreltiin museossa, joka oli rakennettu Colosseumia muistuttavan kongressipalatsin juureen. Museo oli tosi mielenkiintoinen! Saatiin sellaaset ”virtuaalioppaat” eli kapulat, joista kuulu selostusta eri aiheista. Aika kätevät! Joissakin huoneissa näytettiin lyhyitä dokumenttielokuvia puoluepäivistä ja muista NSPAD:n kokoontumisista. Museossa olis voinu viettää vaikka koko päivän ihmetellen, mitä kaikkea yks mies on saanu aikaan.. Kesken kierroksen meillä alko kuitenkin opastettu kierros ulkona. Onneksi ei satanu.

Kongressipalatsi ulkoa oli todella massiivinen ja vaikuttava. Sen rakentaminen jäi kesken kun toinen maailmansota alkoi ja sattuneesta syystä sen rakentamista ei koskaan enää jatkettu. Nykyään sielä näytti olevan paikallisen Destian varastoja. Hyötykäyttöä! Kongressipalatsilta matka jatkui kohti Große Straßea. Oli siinä tiellä leveyttä! Ihan kuin kiihdytyskaista lentokentällä! Siinä oli sotilas jos toinenki vähä marssinu ja heilutellu kättänsä.

Seuraavaksi vuorossa oli  Zeppelin-kenttä. Eihän se nykyään enää miltää näytä, ku pylväät on purettu, kentän ja puhujankorokkeen välis menöö tie ja istuma-alue kasvaa heinää. Mutta voin kertoa, että ku sitte meni siihen puhujakorokkeelle ja mietti, et täs samas paikas on yks aika vaikutusvaltainen mies pitäny muutaman puheen, niin nousi vähä kyllä ihokarvat pystyyn…

Mietittiin opaskierroksen päätyttyä, että tänään on kyllä nähty aika paljo. Uskomatonta, et yks mies on saanu aikaan jotain tollasta. Ei oo ollu ihan tyhmä. Ja periaattees noi kaikki rakennukset on rakennettu vain yhden päivän takia, eli jokavuotisia Nazi Party Ralleja varte. Muutaman tunnin on porukka saanu kiviä kantaa.. Jos yhdellä sanalla pitäis tätä päivää ja viikonloppua kuvata, niin se sana olis ehdottomasti ”vaikuttava”.

Nürnberg on aivan valtavan kaunis kaupunki, sen perusteella ainakin mitä ehti näiden kahden päivän aikana näkemään.Upeita rakennuksia, kapeita mukulakivikatuja ja joki keskellä kaupunkia! Tyttöjen kans päätettiin, et Nürnbergin joulumarkkinat on nähtävä! Poikia ei jostain syystä hirviästi innostanu..

Kameraan kuvia tuli viikonlopun aikana melkein 400, joista 81 laitoin Facebookkiin.  Linkki sivun oikeassa reunassa! Nyt nukkumaan, sillä viikonlopun aikana käveltiin todella paljon ja se tuntuu väsymyksenä jaloissa ja myös muualla kehossa!

Gute Nacht und Tschüss!